Lening/Hypotheek/Geld

Hier vindt u alle informatie.

woensdag 9 december 2009

Onderzoek naar veilige spaarbanken

Minister Bos van Financiën gaat na of Nederland ook veilige spaarbanken moet opzetten. Dat gaf hij aan in een gastcollege aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Bos kijkt daarbij met een schuin oog naar Duitsland. Daar kennen ze de Sparkasse. Dat is bank die weinig risico's neemt.

Alleen veilige Nederlandse banken zouden in aanmerking mogen komen voor de spaargarantie. Bos wil Nederlanders de keuze geven. Veilig sparen tegen een lage rente of sparen zonder garantie met een hogere rente. Op dit moment denken Nederlanders niet na over de risico's van het sparen bij een bank met een hoge rente. Dat hoeft ook niet omdat de spaargarantie op elke Nederlandse bank van toepassing is.

De vraag is ook of banken met veel spaargeld wel aan de beurs genoteerd moeten zijn. Als de koersen flink schommelen, komen ook de veilige spaarbanken in de problemen. Om dat te voorkomen zou de overheid wellicht een grotere rol moeten spelen in de spaarmarkt. Het zal nog wel even duren voor het zover is. Daarvoor moeten eerst de onderzoeksresultaten bekend zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten